Foto van ARTE
ARTE in de Oude Kerk in Waalre, foto Greetje van Son

Begin 2013 bracht Diana (Meulendijks) bij Accordeana de vraag in of een aantal accordeanisten op 25 juni wat tango’s wilden spelen bij het jaarlijkse (buiten)concert van de harmonie uit Aarle-Rixtel. Er kwamen zes vrijwilligers uit het vroegere A orkest van Accordeana: Paul en Rina De Bra, Wilco van Laarhoven, Henri Lievens, Diana Meulendijks en Riet Smulders. Er werd een hele collectie aan tango’s verzameld en ingestudeerd. Al snel werd duidelijk dat Henri door ziekte niet zou kunnen meespelen, maar hij had een zeer waardevolle rol als muzikaal adviseur.

Na het succesvolle tango optreden besloten de muzikanten dat het veel te leuk was om het bij deze ene uitvoering te houden en al snel werd (door Wilco) de naam ARTE bedacht. Enkele tango’s bleven op het programma maar de verschillende “ARTEsen” brachten andere muziek in, van Bach tot recente lichte en film-muziek.

De start van ARTE kende enige hindernissen. Alles was voorbereid voor een eerste concert op 8 juni 2014. Maar op 6 juni werd Rina van de fiets gereden en belandde in het ziekenhuis. Niet alleen moest het concert worden uitgesteld, de vertraging had als gevolg dat Henri het eerste ARTE concert niet meer heeft mogen meemaken. Henri overleed op 9 augustus 2014. Het eerste echte optreden als ARTE (uitgebreid met nog enkele leden van Accordeana) was tijdens zijn uitvaartmis.

Door de ruime ervaring van de spelers is ARTE zeer veelzijdig: sommige optredens zijn volwaardige concerten met een gevarieerd programma dat ook op CD wordt gezet en andere zijn gelegenheids-concertjes, bij een openlucht-activiteit, een boekpresentatie, receptie, of wat de klant maar wil. Het concertprogramma blijft evolueren en tegen de tijd dat het helemaal vernieuwd is mag u een nieuwe CD verwachten. Daarbij staat voorop wat de ARTEsen bij Accordeana hebben geleerd: de muzikale afwerking.